Blog

Utökad verksamhet - från insidan

StrongByNature - sex år utomhusträning med Himlen som Tak! Det började med 19 Mammor som ville komma igång efter graviditeten tillsammans med mig 2011, jag hade då precis blivit Mamma till mitt tredje barn. Nu är det över 350 tjejer varje termin som investerar i sig själva och bygger en stark kropp tillsammans med StrongByNature i skogarna, i lokalen och även online. Att ge så många extra ingredienser i träningen som möjligt har alltid varit mitt mål med StrongByNature. I ett tidigare inlägg beskrev jag mitt ”framgångsrecept” där miljön, sällskapet och coachingen är en enormt viktig del för att komma dit man vill med sin träning. Nu lägger vi till ytterligare en ingrediens, och en mycket viktig sådan: bränslet som tar oss dit! 

För två och ett halvt år sedan köpte jag och min man en gård utanför Leksand i Dalarna. Tankarna med gården har varit många och de flesta var planerade till lite längre fram i livet. Men…varför vänta, det är inte min grej! Vi kommer nu att jobba i detta projekt båda två vilket bara det är extra roligt och utmanande. Vi satsar på ekologisk odling av grönsaker på gården under namnet Backens Trädgård. Det är ingen massproduktion, vi gör det i mindre skala och med ett bredare sortiment. Redan i år kommer det att finnas möjlighet att beställa första utgåvan av Backens Trädgårds Gröna Kasse.  Innehållet varieras efter säsong och kommer att levereras större delen av hösten med start i slutet av sommaren. 

Vi gör det här för vi tycker det är viktigt att veta var och hur vår mat odlas och framställs. Att det sker naturligt och utan en massa konstiga tillsatser och gifter. Det är viktigt för oss själva och jag tror att många tänker likadant - det har blivit en bidragande faktor när vi väljer vad vi stoppar i oss under dagen för att få det bränsle vi behöver. Det är viktigt inte bara för vår hälsa utan också för vår miljö och vår natur!

Så klart kommer detta inte att påverka StrongByNatures övriga verksamhet där allt kör på i vanlig anda - en stor portion träningsglädje med Himlen som Tak! Carro och jag kör vidare som StrongByNatures huvudcoacher och har till vår hjälp våra fantastiska inspirationscoacher Petra, Fredrika, Liza, Elin, Jennie N och Jennie J.

Är du nyfiken på hur livet lever på Backens Trädgård kan du följa med på resan - du hittar oss på Instagram: @backenstradgard.

/Anna - numera även med traktor!

DU är din viktigaste resurs!

De är de små orden som får saker att hända…
De är de små förändringarna som blir stora skillnader…
Varför är det då så svårt att ändra på något?

Den här våren har jag haft så många samtal med tjejer som ”inte orkar mer”, det är så tunga ord, ofta följt av tårar, ”Jag orkar inte mer”. En befrielse att få säga dom men ofta förknippat med en stor skuld, svek och ett misslyckande inför sig själv. "Jag fixade det inte….!"

Nej, du fixade inte allt det där som du tänkte att du kunde planera in på veckans totalt 168 timmar, och även fast man vecka efter vecka inte får ihop ekvationen så fortsätter man… Vi ställer omänskliga krav på oss själva och missar att njuta av det som vi har mest av i livet - vardagen. Det vi sällan lägger in i planeringen är att vi ska sova, återhämta oss och att ha egen tid, vi prioriterar bort det som skulle få oss att må bra, orka och njuta av vardagen (livet). 

Under ett PT-pass i förra veckan  frågade jag min kund om hon jobbade heltid fortfarande. Nej, hon hade gått ner på 80% då hon i höstas kände att det började snurra på för snabbt i vardagen. Först var tanken att hon varje dag skulle hämta barnen tidigare från dagis/skola men sen blev det en annan vändning. Varje dag ger hon sig själv en timmas egen tid. Vilken fantastisk gåva att ge sig själv - jag blev så glad av att höra det! Hon mår så mycket bättre idag och ägnar tiden åt bl.a träningen som gör att hon orkar än mer och mår bra. 

Träningen är för många en stor hjälp, egen tid som även ger något mer - styrka och energi. Men all träning ska inte vara tung, snabb, explosiv och uttömmande - glöm aldrig att sänka axlarna och lyssna på vad kroppen behöver! Att vila från hård träning och ta en promenad kan vara precis vad kroppen behöver: fundera, tänka och lyssna/titta på allt runt omkring - träning från insidan och ut! 

DU är din viktigaste resurs - glöm aldrig det!

Framgångsrecept

Var ska man börja för att "lyckas"? Sätta på sig hörlurarna och lyssna på Mindfulnesspoddar, köra appar för att klara 10K under en viss tid eller pumpa styrka på gymmet…. Det verkar ju vara framgångsrecepten för många att göra det ena eller andra för att "lyckas" och mår man bra av det så är det fantastiskt, men….min åsikt…nej…det låter stressigt. Den främsta anledning till starten av StrongByNature var just stresshantering.
 
Vad är att lyckas? Bättre flås, känna sig stark, orka mer, stressa mindre…. Eller - alla?
Det första steget kan ofta bli "fallet", man går all-in på en grej och man startar på en nivå som är alldeles för hög. Man får ont, känner sig usel och tappar sugen. 
Alla människor behöver olika ingredienser för att lyckas, man behöver helt enkelt ett eget recept. Sen kan många köra på samma recept men med olika mycket av varje ingrediens. 
 

Mitt recept för StrongByNature@ är:

 • Balsam för själen (natur)
 • Styrka (kroppsvikt)
 • Kondition (naturens uppbyggnad)
 • Endorfiner (träningskompisar, miljön, framsteg)
 • Glädje o pepp (träningskompisar, inspirerande coacher)
 • Kunskap (utbildade coacher)
 • Tillgänglighet (ingen anmälan, flera träningstillfällen)
 • Längtan (samhörighet, vara ute)
 
Mängden av varje ingrediens kan i det här upplägget variera från gång till gång, det bästa är att det ALLTID finns där, varje gång jag kommer dit. Vissa dagar är "svacka-dagar" i livet, då behöver vi samhörigheten och naturen mer än vanligt, andra dagar spritter det i kroppen och man flyger fram i intervallerna i ett rus av kompisarnas påhejanden. 
 
Det är en energiboost utan ord att se någons ansiktsuttryck när man orkar göra burpees för första gången efter en graviditet, orka springa en vända i en brant backe efter att aldrig orkat det tidigare, spräcka känslan från svag till att känna sig stark, gå från stark till ännu starkare, se någon få en kram av en träningskompis när livet är tufft….jag visste att StrongByNature skulle bli fantastiskt men tack vare flera hundra tjejer så har det växt till en skattkista dit ALLA är välkomna (om man är tjej så klart!). 
 
 
 
 
 

Mammaträning - bästa starten!

Mammaträning = fysisk (även mental) träning som passar den som blivit Mamma, anpassad träning för att bygga upp en stark och funktionell kropp efter en graviditet.

Det talas ofta om att kvinnor ska komma tillbaka till sin gamla kropp efter graviditeten…nej, nej - efter en graviditet har man en ny kropp som behöver tränas på rätt sätt och i rätt takt. Den NYA kroppen kan då bli den bästa någonsin vad gäller styrka och funktion. Man behöver givetvis rätt vägledning för att starta på rätt sätt och framför allt i rätt takt, det kan vara lätt att ta nästa steg för snabbt. Viktigt att landa med båda fötterna på ett trappsteg  innan man tar nästa. 

Det finns fler och fler aktörer på marknaden nu vad gäller Mammaträning vilket är fantastiskt positivt! Fler aktörer betyder fler vinklingar, åsikter och debatter vilket också är bra men det kan även medföra negativa följder. Höga röster på sociala medier blir sanning för många, röster utan belägg och kunskap inom ämnet. Att Mammaträning skulle vara någon slags vikthets låter ju helt befängt - det handlar om styrka och funktion! Vi träffar ofta Mammor som har hamnat "fel" vad gäller träningen, det borde ju vara säkrat om träningen heter något med "Mamma" eller "Mama" kan tyckas men det är långt ifrån hela sanningen tyvärr. Att vara kunnig inom ett specifikt område bör betyda att man dykt ner på djupet i den information och utbildning som finns att tillgå samt att man fortsätter att hålla sig uppdaterad med vad ny forskning visar.

StrongByNatrue® ger en trygg och säker investering i din kropp för framtiden. Gruppträningspassen ger dessutom det där lilla extra då man tillsammans med nya träningskompisar boostar energidepåerna i bästa miljön. Vi jobbar även mycket med personlig träning då en del föredrar det. Man kan även behöva ett eller ett par pass då man får individuell coaching för att hitta styrkan i framför allt den inre magmuskulaturen. Ta ett steg i taget oavsett vilken nivå du startar på, för Mammaträning behöver inte vara för en nybliven Mamma - det är aldrig för sent att börja! 

StrongByNatures Mammaträningar: BootCamp och StarkaMammor

 

 

 

Mammaträning - funktion och styrka!

Under sommaren dök det upp flera artiklar om "hetsen kring Mammaträning". Debatten nämner endast Mammaträning som en form av bantningsmetod eller en kosmetisk quick-fix för kvinnor som fött barn, inte en gång nämndes ord som funktion eller styrka. Det är än mer anmärkningsvärt att det är kvinnor som skriver dessa artiklar och inlägg i tidningar och bloggar. Att kvinnor själva sätter stämpeln på att träning för mammor skulle vara något kosmetiskt är oroväckande!

Mammaträning - träning för Mammor. Efter nio månaders förvandling av kropp och knopp behöver man som nybliven mamma träna upp sin funktion och styrka - DET är mammaträning. På rätt sätt i rätt ordning brukar vi säga, med hjälp av en tränare som är specialiserad inom området, hittar man tillbaka till kroppens funktion och bygger upp en stark kropp för att kunna njuta av vardagen på bästa sätt. 

Ofta kommer det mail till StrongByNature med kvinnor som inte har fått rätt hjälp efter graviditeten, det kan gälla både träning och övrig eftervård. Det blir ofta starka möten med mammor som inte har blivit sedda eller tagna på allvar med små och stora fysiska problem som sedan övergår till att även bli psykiskt svåra att bära. Vad gäller träning så hjälper rätt vägledning ihop med personliga rehabövningar för att kunna ta det första trappsteget mot en stark och hel kropp. Alla mammor förtjänar den bästa vården - inifrån och ut - att kalla det kosmetiskt borde vara förbjudet!

 

Mammor som tränar rätt blir starka både på in- och utsidan!

Känn dig trygg i din träningscomeback med StrongByNature®!

Jag har arbetat med träning för kvinnor i många år - träning för gravida, nyblivna mammor och mammor som tagit steget vidare till nya tuffare nivåer. Att komma igång med träning efter en graviditet är speciellt, det ska ske på rätt sätt, i rätt ordning och i rätt takt. Att man sedan behöver fortsatt coaching när man ökar sin träningsintensitet är kanske inte alltid något man tänker på. Även när det har gått flera år efter en graviditet behöver man guidning för att komma tillbaka på rätt sätt och framför allt med att hitta rätt bålstyrka.
 
När man möter tjejer som inte har hamnat rätt från början känns det otroligt ledsamt. Det borde vara en självklarhet för alla att få samma chans till rätt vägledning för att komma tillbaka till en stark kropp. Det finns alltför många träningskedjor/PT:s/bloggare som anser sig vara experter inom området utan en enda specialiserad utbildning på området, det räcker inte med ett slagkraftigt namn med lite fluff och rosa för att vara expert. 
 
Jag har under de senaste åren finkammat utbudet på de utbildningar som erbjuds inom ämnet gravidträning och mammaträning och gått många av dem. All litteratur och forskningsmaterial som släpps och publiceras tar jag del av och suger i mig. Jag har hittat de kanaler som jag anser vara seriösa och som ligger på den högsta nivån vad gäller kunskap och information där jag själv alltid strävar efter att befinna mig. Jag brinner för det jag gör, "mina mammor" ska känna sig trygga med att dom får de bästa/senaste råden om träning före/efter graviditet som finns att tillgå på marknaden. För mig är det en stor lycka att få jobba med alla dessa fantastiska tjejer som tar sig till skogen i ur och skur och gör skillnad - dom bygger en stark kropp för att få den bästa vardagen! Att så många sedan fortsätter på högre träningsnivåer är fantastiskt roligt - där får man fortsatt coaching för att hålla samma goda teknik när man ökar intensiteten. Samtidigt delar man 75 intensiva minuter med helt oslagbara träningskompisar som peppar till nya framgångar i de bästa av träningslokaler.
 
StrongByNature® - utomhusträning för tjejer med himlen som tak!
 
 
 
 

"Wow-sjysst bäckenbotten!"

- minst lika bra som "Wow-sjyssta biceps!"

Bäckenbottenträning….ja, jo…det händer att jag kniper någon gång…..
Har man varit gravid så får man oftast höra att man ska börja knipträna efter förlossningen. I många fall kör man sina knipövningar ganska bra till en början och känner en märkbar skillnad och blir glad och nöjd och lägger sedan av. Ajaj, det är oftast här problemen börjar - bäckenbottenmuskulaturen är precis som alla andra muskler, den kräver underhåll för att fungera!

Kroppen är som ett hus, den kräver en bra grund att stå på (bäckenbotten), stabila väggar (bålen) och ett tak av bästa kvalité (knoppen). Det är det vi jobbar för - en stark kropp och ett starkt inre och det är en ständigt pågående resa. Man renoverar, bygger ut och underhåller, oftast med stor entusiasm och ibland för att man måste :o).

När det gäller bäckenbotten är ett bra tips att lägga sin träning i samband med tandborstning, alla borstar tänderna två gånger om dagen och det passar perfekt att samtidigt köra sin träning i samband med det för längre än så tar inte underhållet. Har man däremot problem med att hålla tätt i samband med framför allt explosiva saker som nysningar, hostningar, skrattattacker, träning och löpning så bör man köra ett par extra pass.

Styrketräning för bäckenbotten vid känningar av inkontinens:
Dra upp bäckenbotten rakt upp samtidigt som du suger in naveln lite lätt mot ryggraden (gratis träning för den inre bålmuskulaturen!), håll i 4-6 sekunder, slappna av och upprepa 10 gånger. Detta gör man vid fyra tillfällen per dag. Det tar totalt fyra minuter under en dag och kan göras precis var som helst: i bilen, på tåget, på flyget, i soffan, vid spisen, i väntan på bussen….. Det är dock att föredra att man står still när man gör övningen om man har problem med inkontinens innan man blivit starkare, därefter kan träningen även utföras under rörelse.

När du sedan tränar styrka, kondition och löpning så ska du alltid tänka på att ha en aktiv bålmuskulatur! Det betyder inte att du ska spänna till 100% utan att du ska aktivera ditt "kontrollcenter" för att övriga muskler ska kunna jobba på bästa sätt!

 

StrongByFood

Hälsa är olika för alla, för mig är det ett sätt att leva och känslan av att känna sig stark, den känslan är oslagbar! För att få helheten måste styrkan vara lika stark på insidan som på utsidan, vilket kan vara lätt att glömma bort ibland. Med naturen som träningslokal får du en bra hjälp på vägen - StrongByNature, stark av naturen och naturligt stark. 

Kosten är givetvis en viktig spelare om man vill uppnå god hälsa. Efter nyårsafton så brukar det poppa upp både mirakelpiller och förslag på extremdieter. Det är saker som givetvis inte fungerar, det finns ingen quick-fix om man vill gå ner i vikt. När man förbättrar sina matvanor är viktnedgången ofta en välkommen bonus men det viktigaste är ju trots allt att vi ger våran kropp det bästa drivmedlet för att fungera på bästa sätt! När jag jobbar med kosten, StrongByFood, förespårkar jag att man äter med stor vidd. Man äter all mat, utesluter inga energigivande ämnen utan lär sig vad maten innehåller och hur energifördelningen bör se ut. Det är lätt att ta till någon av alla de  dieter som finns när man lagt på sig några extra kilon eller har ett större antal kilon att gå ner. Problemet är att när man sedan ska äta "som vanligt" igen faller man lätt tillbaka i gamla mönster eftersom man inte har fått kunskap om hur man bör ät.

Mat skall avnjutas i rätt mängd och inte vara förenat med ångest! Med StrongByFood har du personlig coaching fem dagar i veckan och lär dig hur du skall äta för att nå dina mål. I varje 4-veckors period ingår ett PT-pass där du får träningsprogram som passar in i din vardag.

 

 

Mamma BootCamp blir StarkaMammor BootCamp

Mamma BootCamp som namn tillhör sedan fem år tillbaka Olga Rönnberg som då grundade ett fantastisk sätt för att få mammor att hitta tillbaka till en stark kropp efter graviditeten. Mamma BootCamp är inte någon konceptträning vilket innebär att den ser helt olika ut runt om i landet då varje instruktör (med stor variation på utbildning och erfarenhet) planerar och genomför sina egna pass. Jag vet att det har funnits flera ställen där den har varit riktigt bra men tyvärr har det varit även mindre bra på andra ställen. 

För mig är det viktigt att hålla ögonen på vid gavel när nya råd och rön kommer upp till ytan vad gäller träning och hälsa och mina ögon vidgas extra mycket när det gäller mammaträning. Jag gör allt som står i min makt för att förmedla den bästa träningen förankrad i den senaste forskningen runt om i världen. Detta är inte en självklarhet för alla vilket gör att jag nu väljer att lägga min träning för nyblivna Mammor under egna namnet "StarkaMammor BootCamp". Alla som tränar med StrongByNature ska alltid känna sig trygga, säkra och veta att det man får är det bästa på marknaden. Alltså ingen förändring på själva träningen - bara ett starkare namn för starkare Mammor! 


 

Ny årstid - andra kläder

Nu är hösten här med besked vilket innebär klädbyte. Här kommer tips på hur du kan tänka när det gäller hur du ska klä dig på träningspassen.

Handskar: löparhandskar, längdåkningshandskar, cykelhandskar, "outdoor-varianter" som finns på t.ex Stadium. En del kör även på trädgårdshandskar som har ett skyddande material i handflatan, inte helt fel :o). På vintern kan man ha i åtanke att inte ha för varma handskar då man svettas genom handflatorna. Den handske som många använder vintertid är denna.

Skor: När du tränar CrossNature är den ledande modellen tveklöst Salomon Speedcross 3CS. Den står emot väta på ett riktigt bra sätt och man kan använda den året runt. Med den räfflande sulan får du bättre grepp i skog och mark. Gore-tex varianten är lite varmare och där kan man hoppa i snöslask utan att bli blöt, ett bra vinteralternativ. Men ska man satsa på bara ett par så är CS-typen ett bra val. Asics har även en bra gore-tex variant, Asics Gel FujiTrainer 3. Inov8 är ett annat bra märke samt Icebug. Vad gäller Icebugs skor så kan man utöka användningslängden på året genom att välja en utan dubbar. Vi använder oss alla av broddar i skogen vintertid. Jag har även fått in de sista damaskerna (perfekt under vintern för att skydda vristerna från kyla samt undvika snö i skorna) som fanns från Pearl Izumi (som blev bäst i test 2013), de finns i alla storlekar så hojta till om du vill ha innan dom tar slut! Pris: 350 kr. Tränar du BootCamp/Starka Mammor räcker det gott med löparskor/walkingsko och ullstrumpor då vi inte rör oss offroad.

Ett skal (jacka och byxa) är en bra investering. Du kan använda det året runt med olika kombos under för att det ska passa årstiden och efter hur mycket du svettas. Lager-på-lager principen är ett mycket bra tänk när man tränar ute. Skalet ska skydda mot vind och regn och ska framför allt andas bra. Efter egen erfarenhet så rekommenderar jag Haglöfs och Peak Performance men det finns även mycket bra varianter hos Stadium till bra priser. Bl.a har dom ett i sitt egna märke, Everest, som har fått bra resultat i tester. Utöver skalet så är en tunnare dun-/täckväst ett bra plagg att dra av och på när det börjar bli kallare.

På huvudet: här har jag tagit in egna alternativ som jag tycker är bra och bekväma att träna i: ett pannband/tube är ett bra alternativ året runt. Jag säljer StrongByNature-tubes, 100 kr. som du kan variera i det oändliga och använda som halsduk, pannband, mössa, hårsnodd och mössa och halsduk på en gång. Kepsen är även det ett toppenplagg tycker jag, framför allt när det regnar, kostar 220 kr med broderat StrongByNature i fronten - så klart :o).

Strumpor: "Du mår som dina fötter"....lite så är det absolut när man tränar! Därför satsar jag alltid på bra strumpor vilket hjälper från skavsår och att bli kall och blöt. Har testat MASSOR av varianter och har nu tagit in mina favoriter som jag säljer: GoCoCo - bara namnet är bäst :o). De finns i olika varianter beroende på årstid (även som kompression- och ullstrumpa)  och kostar från 120 kr - 250 kr.

Shop

I shopen i Lokalen säljer jag nu även Glimmis-reflexer i olika varianter. Pryd er själva, barnen och nära och kära med reflexer så ni syns i mörkret!


 

Nytt namn - fortfarande samma innehåll

Nytt namn och ny hemsida med alla det tidigare träningsformerna och tjänsterna kvar i kroppens bästa verktygslåda:

 • StrongByNature® - BootCamp, Starka Mammor, Gravidträning, CrossNature och Personlig Träning
 • StrongByRoom® - Magcoaching, Massage, Personlig Träning
 • StrongByFood - Kostrådgvining

StrongByNature® - med himlen som tak! 


 

 

Amningsbar sport-BH

Äntligen en sportbh för ammande mammor. Tänk att det skulle ta sån tid innan den dök upp. 

Sportbh


Alternativt fikagodis

En vecka som bjudit på sol, regn, moln, vind och en massa lera :o)! Tänk, det hade vi aldrig upplevt på nära håll om vi inte tränat ute - bara fördelar!

Här kommer som utlovat några tips på nyttigare varianter av fikagodis i form av bollar:

 

Jordnötsbollar

1 msk kokosolja
1 msk honung
1 dl jordnötssmör
knappt 1 dl fiberhavregryn
1 msk kakao (kan bytas ut mot 4 msk proteinpulver/chokladsmak) eller hälften kakao och hälften proteinpulver
2-4 msk starkt kaffe (den större mängden om man väljer proteinpulver och gillar kaffe)
Kokosflingor

Smällt olja, honung och jordnötssmör på svag värme. Blanda i havregryn, kakao (proteinpulver) och till sist kaffet. 
Forma små bollar och rulla i kokosflingor. Förvaras svalt.

 

Paulúns blåbärsbollar

1/2 dl sötmandel
2 msk torkade osockrade blåbär
2 msk pumpafrön
2 msk vatten
20 g mörk choklad (minst 70% kakao)
2 msk kokosflingor

Lägg mandel, blåbär, pumpafrön och vatten i en matberedare och mixa allt till en slät massa. Rulla små kulor av massan.

Smält chokladen, låt den svalna några minuter och rulla kulorna i chokladen och sedan i kokosflingorna. Låt stelna i kylen där de sedan kan förvaras i några dagar.

 

Frukt- och nötbollar

2 dl mandel eller valnötter (eller blanda!)
2 dl fiberhavregryn
3 dl torkad frukt (t.ex goji, aprikoser, dadlar, russin, blåbär)
11/2 msk kakao
2-3 msk vatten
kokosflingor

Mixa ihop nötter och havregryn i en matberedare/mixer, tillsätt den torkade frukten och kakaon och mixa ihop till en massa. Häll i vattnet och mixa ihop till en formbar massa och forma små bollar. Rulla i kokosflingor.

Trevlig helg!

blåbär

 


 

Kan jag träna?

Apoteket har en mycket bra guide när man är osäker på om man kan träna, klicka på bilden!

kanjagtrana